Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

BMW очаква проблемът с чиповете да бъде решен до две години

Концернът не планира да търси нови партньорства или съвместни предприятия въпреки настоящите ограничения, заяви ръководителят на BMW Оливер Ципсе

BMW очаква проблемът с чиповете да бъде решен до две години

Главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе. Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на луксозни автомобили BMW AG очаква проблемът с глобалния недостиг на чипове да бъде решен скоро.

„Съществува силен фокус върху проблема в световен мащаб, така че се очаква търсенето и предлагането да бъдат балансирани най-късно до две години“, заяви главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе в интервю за Bloomberg. 

Още по темата

Липсата на чипове, използвани в различни аспекти на автомобилостроенето - от навигационните системи до огледалата за обратно виждане - принуди автомобилните производители да съкратят производството, докато нараства търсенето в рамките на големите икономики, които облекчават противоепидемичните мерки.

И докато американският концерн Ford Motor Co. прогнозира през април, че недостигът на полупроводници ще изтрие 2,5 млрд. долара от печалбата му през тази година, BMW засега съобщава само за ограничен ефект върху своята дейност в Европа.

Оптимистичната гледна точка на Ципсе контрастира с някои от ръководителите на конкурентни производители. Изпълнителният директор на Renault SA Лука Де Мео заяви, че кризата с чиповете разкрива „плашеща“ нестабилност при сложните вериги на доставка, където цели индустрии зависят от силно специализираните производители. Поради тази причина старите стратегии трябва да бъдат преразгледани, добавят той.

Volkswagen AG предупреди, че недостигът на полупроводници ще стане по-изразен през второто тримесечие, въпреки че все най-големият автомобилен производител в Европа повиши перспективите си за печалба за цялата година.

BMW изпрати подобно оптимистично послание в петък, заявявайки, че очаква възвръщаемостта от автомобилния ѝ бизнес да достигне горния край на прогнозния диапазон от 6% до 8%. Силното търсене в Китай, САЩ и Европа помага да се компенсират по-високите цени на суровините като медта и лития.

Ципсе посочи, че BMW не планира да търси нови партньорства или съвместни предприятия въпреки настоящите ограничения.

„За критичните компоненти ще се придържаме към дългосрочните договори за доставка и наличните партньори“, изтъкна той. Това включва батериите, които са от решаващо значение за ускоряването на внедряването на електромобилите в портфолиото на BMW. „От наша гледна точка сме покрили необходимите доставки с дългосрочни договори“, добавя Ципсе.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Екоактивисти с възражение срещу строежа на германската фабрика на Tesla